Program

Barta Gyöngyi, Farkas-Kovách Réka, Sinkó Bori, Tóth Bálint (Meetlab): Fonexoszkóp // PLACCC Extra


A Fonexoszkóp egy vezetett "hangtáj-utazás", amelyet négy különböző XI. kerületi helyszínen élvezhetnek az érdeklődők.

 

Kiterjesztett fül, megváltozott térélmény, fokozott koncentráció a jelenre

Aki folyamatosan beszél, az nem hallja meg azt, amit mások mondanak. Egy meditációs technika szerint akkor tudjuk befogni a belső szánkat, ha elkezdünk figyelni a minket körülvevő hangokra. A hangok információkat hordoznak, de ebben a gyakorlatban éppen ettől kell eltekinteni. A hangok legyenek csak hangok, jelentés nélküli morajlás, zörej, hallgassuk úgy, mintha zene lenne.

Fonexoszkóp című hangelőadásunkkal egy olyan vezetett hangtáj-utazásra invitálunk, ahol az auditív fókusz egyszerre irányul a minket körülvevő hangokra és az abban elfoglalt poziciónkra. A hallgatás során elmosódnak az én és környezeti határok, és a valósidőben kevert frekvenciáknak köszönhetően egy újfajta érzékelés nyílik meg a résztvevők előtt. A közös hangélmény célja az akusztikai tudatosság, önmagunk és a minket körülvevő effektusok definiálása a hangzó térben, lelassulás és elmélyülés a környezetünk szónikus rétegeiben. Ehhez az egyszerűnek tűnő, de valójában komplex feladathoz mikrofonokat, fejhallgatót, és meditációs technikákat hívunk segítségül.

Az előadás egy folyamatosan (14:00-18:00) üzemben lévő hanginstalláció, amelyhez 10-15 percenként lehet csatlakozni. Az élmény hossza 10-15 perc.

A program ingyenes!

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben