Program

Eklektikától a brutalizmusig-kiállítás a RAKPARTON


Időutazás a közelmúltba! Szabadtéri kiállítás a Budapesten fellelhető építészeti stílusok fejlődéséről a XIX. század végétől az 1970-es évek elejéig.

Budapest legmegkapóbb, más városokkal összetéveszthetetlenül egyedi látképét tagadhatatlanul a dunai panoráma és a belvárost alkotó, döntően eklektikus épületek adják. A világ hivatalosan elismert egyetemes örökségének sorába tartozó legkiválóbb építészeti alkotások általában országosan védett műemlékek. Az ikonikus épületeken kívül nagy számban találhatók itt helyi védelem alatt álló épületegyüttesek is. A közelmúltban épült házak közül azonban még sok vár felfedezésre.

A Fővárosi Önkormányzat településkép védelméről szóló rendelete 2017 óta lehetővé teszi, hogy a külső kezdeményezéseken túl hivatalból indított speciális szakmai szempontok alapján, vagy konkrétan körülhatárolt területre vonatkozó feltárás során megismert építészeti értékek is védelem alá helyezhetők legyenek. A Várostervezési Főosztály a lehetőséggel élve az utóbbi években tematikus kutatásokat folytat a főváros területén megtartandó épületek, épületegyüttesek vizsgálatával.

A tematikus kutatások eredményét az „Eklektikától a brutalizmusig” című kiállítás mutatja be, amely egyúttal érzékeltetni kívánja az építészeti stílusok fejlődését is. A szabadtéri tárlaton bemutatott 100 épület a Fővárosi Önkormányzat által 2017 és 2022 között védelem alá helyezett több, mint 340 épületből válogatás.

(9) Eklektikától a brutalizmusig kiállítás a RAKPARTON | Facebook

A rendezvény ingyenes!

 

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben