Program

Tárlatvezetés a Mácsai-kiállításon


Szakmát megosztó, közönségnek tetsző életmű. Topor Tünde tart tárlatvezetést az "Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben" című kiállításon.
Oroszlán a gangon, falikúthoz kötött baromfi, üvegben kovászolódó uborka, zöldellő vetésben álló kocsironcs. Miket választ témájául egy, a maga korában népszerű festő? Kikhez akar szólni, a kortársakhoz vagy az utókorhoz? Sikerül-e mindkettőhöz? Hogyan kerülnek a képei a Kiscelli Múzeumba, és a kiállításának helyet adó templomteret miért választják ketté síneken mozgó falak?

Kiállítás Mácsai István képeiből, avagy hogyan nyúljon a művészettörténész egy, a szakmát megosztó, a közönségnek annál inkább tetsző életműhöz? Ezek a kérdések is felmerülnek majd március 12-én, vasárnap."
Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője tart tárlatvezetést a Fővárosi Képtár Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben című kiállításában 2023. március 12-én, vasárnap, 15 órától.
 
A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult. Kiállításunk címe részben a takarásból kimozdítani szánt életműre, részben a Templomtérben valóságosan is elinduló falakra utal. Az ütemjelre átmozduló installáció a műveket és a dokumentumokat a találkozás, közelítés és távolodás változó ritmusában polifón alakzatokban rímelteti egymásra. Tisztán kvalitásalapú, főművekre koncentráló, kanonizációs megközelítés helyett az életmű sokszálú bemutatására vállalkoztunk.
 
 
/ / /
A tárlatvezetésre maximum 40 főt tudunk fogadni.
A részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztráció az alábbi linken: https://forms.gle/c3Pn8cFacVyDoud29
Belépőjegy, mellyel a Kiscelli Múzeum időszaki és állandó kiállításai is látogathatók:
Teljes árú: 3000 Ft
Diák, nyugdíjas: 2000 Ft
Azok részére, akiknek ingyenes látogatásra feljogosító kártyájuk van, a tárlatvezetésen való részvétel díja: 1000 Ft
A kiállítás megtekinthető
2023. április 2-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben