Program

Otthon a Könyvtárban: "Minden, ami könyv" - Családi nap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Körúti Könyvtárában


"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." Mark Twain Családi nap a FSZEK Körúti könyvtárában

A családi nap részletes programja

10:00

A könyv anatómiája – könyvkötő workshop

Aki részt vesz a könyv anatómiája workshopon, megtudhatja, hogy milyen a könyv fizikai mivolta, milyen a felépítése. A workshop során a résztvevők megismerhetik a könyv szerkezetét, anyagait, a könyvkészítés mesterszavait és alapfogásait. Korabeli nyomóformák felhasználásával és egy történeti fűzéstechnika felidézésével  mindenki elkészítheti saját könyvecskéjét, amelynek alapja akár egy meglévő, szétesett könyv is lehet. A három órán át tartó foglalkozást Somogyi Márk könyvrestaurátor tartja.

10:00

Irodalomterápia

Az irodalomterápiás foglalkozás során a résztvevők válogatott rövidebb irodalmi művek (vers, novella, mese), asszociációs kártyák és expresszív írás segítségével több szinten kapcsolódhatnak a művekhez, önmagunkhoz, egymáshoz, ugyanakkor önismereti és közösségi élményhez juthatnak. A foglalkozás mindenki számára nyitott, nem a művek irodalmi elemzése a cél, hanem az, hogy a szövegek által a jelenlévők eljussanak önmaguk mélyebb megismeréséhez, a rájuk gyakorolt hatás értelmezéséhez. A két órás foglalkozást Archip Márta, komplex művészeti terapeuta, életvezetési coach tartja.

14:00

Terézkörút – városi séta

Fedezd fel velünk a látható mögött a láthatatlant: a Teréz körút épületeinek és egykori lakóinak titkait, történetét.  A Nyugati pályaudvartól indul a séta. Utolsó állomás a Körúti Könyvtár lesz, ennek a háznak az építése körüli bonyodalmakat is megismerhetik a résztvevők, amelyről a korabeli sajtó is hírt adott. A sétát könyvtárbemutató zárja. Az elhangzott ismeretekről totót tölthetnek ki az érdeklődők, amiért a jutalom sem marad el. A közel két órás programot N. Kósa Judit, a Nagykörút című könyv szerzője tartja.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fszek0601@fszek.hu e-mail címen lehetséges.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben