Program

Otthonunk volt-e? Óbudai írók, írók Óbudán – az Óbudai Múzeum időszaki kiállítása


Az otthon szó fogalma mindenkinek mást jelent. Vajon egy író milyen hatások alapján határozza meg az otthon értelmezését?

 

Az Óbudai Múzeum 2023 őszén nyíló időszaki kiállítása az egykor Óbudán élt írókat mutatja be sajátos aspektusból, a városrészhez kötődő viszonyuk, életük, otthonuk és munkásságuk alapján. A 28 alkotót – az irodalmon kívül – a közös lakóhely, Óbuda köti össze. Maga a tárlat sem irodalmi jellegű, hanem sokkal inkább az írók és az otthonuk viszonyát helyezi fókuszba.

A kiállítás bemutatja, hogy a 28 író mennyire tekintette, vagy nem tekintette a városrészt otthonának. Az otthon és az otthontalanság fogalma a tárlat vezérfonala, és elsődleges motiváló gondolata. A rendezők szándéka szerint a különleges dokumentumválogatás a látogatókat az írók óbudai életének bemutatásán túl, gondolkodásra és olvasásra ösztönözi, főleg a saját otthonuk és identitásuk aspektusában.

A cél egy letisztult, modern, érthető és elgondolkodtató kiállítás létrehozása volt, melyet különböző interaktív elemek egészítenek ki.

A program bevonja a látogatókat is a helytörténeti érdekességek élvezetébe. A kiállítás kapcsolódik a „Budapest 150 ünnepi eseménysorozatba, kiemelve az egyén és a település kapcsolatát. A tárlat számos programmal egészül ki: például különböző korosztályokra tervezett múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kihelyezett irodalom órákkal, szubjektív tárlatvezetésekkel ill. kísérő előadásokkal.

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben