Program

Üveg.ház | Incze Mózes • Dévényi Zoltán


A MOMkult közösségi kiállítóterében képzőművészek, designerek mutatják be friss munkáikat kilépve az eddigi kereteik közül.

ÜVEG.HÁZ
kiállítás, zene, lazulás


A MOMkult 2022 nyarán nyitotta meg az épület mellett fekvő Sirály sétányon található kioszkban közösségi kiállítóterét, amelyben képzőművészek, designerek számára ad lehetőséget kétheti időszakokra, hogy bemutathassák munkáikat, kiléphessenek az eddigi kereteik közül, közvetlen kapcsolatot teremtve a látogatókkal.


A kiállítási periódusokhoz szabadtéri programok kapcsolódnak koncertek, könyvbemutatók, közönség- és partnertalálkozók formájában.


Célunk, hogy a klasszikus beltéri rendezvényeken túl olyan programokat kínáljunk, amellyel kisebb közösségeknek adunk otthont, valamint népszerű kültéri találkozóhelyként felpezsdítsük, életet töltsünk a nyárestékbe hangulatos fényekkel, kulturális eseményekkel, zenével, beszélgetésekkel.

Idén nyáron kéthetente, csütörtök estékre (19-22h) szervezünk eseményt.

Incze Mózes
1975-ben Baróton született, 1994-ben a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjaként érettségizett, murális festő szakon. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2000-ben vette át diplomáját. A jelenidő folyton változó képének a hosszabb távon fennálló struktúrával (nevezzük festészeti hagyománynak, formatárnak) való viszonyának egybeláttatásával foglalkozik, munkái ennek lenyomatai. A hús-vér ember oldaláról  képviseli a technológiák terjedése révén virtuálissá alakuló világ értelmezését, képei az algoritmusok közé szorult lélek túlélésének nyit teret.

Lélektér I.-II. című festményeit állítja ki az Üveg.házban:
„Tudat, szellem, lélek… gondolatok összessége, amire önmagaként hivatkozik az ember, ami  úgy önmaga, hogy test sem szükséges hozzá. Azonban ha oly tudat, szellem, lélek a szemlélődés tárgya, ami nem önmaga, akkor nagyon megkönnyíti a meghatározást a fizikai megnyilvánulás, legyen a káosszal határos, vagy racionális síkok által határoltan kínálja megértésre önmagát.
Ez jutott eszembe, és egyidőben ennek képi kérge, amit már csak meg kellett festeni.”

Dévényi Zoltán
Gitáros, zeneszerző, hangszerelő.
Számos turné és lemez van a háta mögött, nemzetközi projektek résztvevője, zenei producer és hangmérnök is. Játszott és írt jazz, fúziós és világzenét, ír zenét, reggaet, afrofolkpopot, elektronikus zenét, gyerekműsorokat, mesejátékokat. A Sziámi és Vidámpark zenekarokban és Legát Tibor oldalán pedig alternatív zenét. A Transform Quintet és a Gasner János vezette neoklasszikus avantgárd zenét játszó Escurial gitár kvartett gitárosa is volt.

Különféle verszenei formációi közül a Jazz Poetry alapítója Gödri Bulcsuval, a Túlpart zenekar tagja és a Bob és Bobék Orchestra zeneszerzője és előadója, ahol összművészeti színházi darabokban magyar költők verseinek megzenésítésében működik közre.


https://www.facebook.com/zoltan.devenyi.music/

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben