Program

Üveg.ház | Pápai Zsanett • Doktorhokashi • vaghy • Imitation


Pápai Zsanett absztrakt festményei, doktorhokashi, vaghy és az Imitation zenéje a Sirály sétány kioszkjában.

ÜVEG.HÁZ
kiállítás, zene, lazulás


A MOMkult 2022 nyarán nyitotta meg az épület mellett fekvő Sirály sétányon található kioszkban közösségi kiállítóterét, amelyben képzőművészek, designerek számára ad lehetőséget kétheti időszakokra, hogy bemutathassák munkáikat, kiléphessenek az eddigi kereteik közül, közvetlen kapcsolatot teremtve a látogatókkal.


A kiállítási periódusokhoz szabadtéri programok kapcsolódnak koncertek, könyvbemutatók, közönség- és partnertalálkozók formájában. Célunk, hogy a klasszikus beltéri rendezvényeken túl olyan programokat kínáljunk, amellyel kisebb közösségeknek adunk otthont, valamint népszerű kültéri találkozóhelyként felpezsdítsük, életet töltsünk a nyárestékbe hangulatos fényekkel, kulturális eseményekkel, zenével, beszélgetésekkel.

Pápai Zsanett


Pápai Zsanett az Imitation énekes-dalszerzőjeként a hazai glitchtronica, art-electro képviselője, a zene mellett 25 éve foglalkozik absztrakt festészettel. Korábban a párizsi Village Suisse-ben állította ki képeit.
2023-ban Magyarországon, többek között a MOMkult ÜVEG.HÁZ vitrinkiállítóterében is bemutatja újabb és régebbi, itthon még sosem látott műveit. Pápai Zsanett kompozícióinak művészi homlokterében két egymással ellentétes irányú alkotói szándék végletekig feszített viszonya áll; egyrészt törekvés a formai letisztultságra, a kifejezésmód lecsupaszítására, sallangmentesítésére, másrészt a vonalvezetés által a személyesség és a zabolátlan expresszivitás jegyeinek megnyilvánulása. A nyers színek és a pasztell árnyalatok kontrasztja, a különböző technikák ötvözése, ütköztetése tovább élezi a viszonyrendszer feszültségét.


A festőhenger vastag sávjai alól feltűnő cizellált részletek és a néhol ecsettel precízen kidolgozott színátmenetek szenvedélyt és elevenséget kölcsönöznek a műveknek. A festőkés sodró lendületű ívei érzékiséget és vitalitást hirdetnek. A reflexív és az emocionális szintek folyamatos egymásra vetítése magával ragadó stílusnyelvet teremt.


A képeken a létbevetettség fojtogatóan szűk határainak érzete, az egzisztenciális szorongás, és a félelmet, alkut nem ismerő életigenlés birkóznak egymással, fel- és alágyűrve egymást a festék- és jelentésrétegeken.

Doktorhokashi


A doktorhokashi néven alkotó Döme Peti nem ma kezdte. Ismerhetjük, mint DJ Pipedome és úgy is, mint a veszprémi Easylifenatural zenekar alapítója. Egy nagy és két kislemezt hagyott maga után a zenekar a downtempo és future jazz történelemkönyvében.


Peti hosszabb kihagyás után kezdett újra zenélni, ezúttal szólóban és immár doktorhokashi néven. Az utóbbi években több kislemezt, EP-t és remix EP-t is megjelentetett. Ahogy ezek borítói, a hozzájuk készült videók is egységes színvilágúak, úgy a zenék is jól behatárolhatóak a downtempo, electronica, dark electro pop háromszögben. Az utóbbi években a Mana Mana Records-nál jelenteti meg a lemezeit, amelyeken olyan közreműködőkkel dolgozik, mint Erik Sumo, Carmel, Cosmopuritan, berrybebop, vagy Likó Marcell.
DJ-ként kizárólag vinylről játszik, leginkább a downtempo, electronica, deep house, breakbeat és drum and bass stílusokat.

Vaghy
A klasszikusan képzett zongorista-zeneszerző, Vághy Tamás csak néhány éve döntött úgy, hogy experimentális szólóprojektjét a nagyobb nyilvánosság elé tárja. vaghy-ként kiadott szerzeményeiben minden téren főszerephez jut a zongora, amelynek hangját különböző elektronikus effektekkel erősíti fel, miközben vintage hangszerekkel is kibővíti a billentyűk adta lehetőségeket.
2023 május 26.-án a Theque kiadó gondozásában jelent meg granum címmel második lemeze. Az album unikalitása, hogy teljes mértékben improvizáció és egyszerre lett rögzítve.

Imitation
Az art-electro, indietronica hagyományokból induló formáció a hazai elektronikus szcéna különleges színfoltja.


Koncertjeiken a kísérletező glitches trackektől a barokkos beütésű trip-hopon át az epikus balladákig minden számmal képesek újabb irányba vinni a közönséget. Az eredeti duó felállásban Gödri Bulcsu karcos-melankolikus alapjai találkoznak Pápai Zsanett éteri hangjával.


Mindkét, számos szakmai elismerést kapott albumukról megszólalnak majd a kedvenc dalok, de készülőben lévő újabb zenékre is lehet számítani.

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben