Program

Várostörténeti séta az Andrássy úton


„Az igazi felfedezőúthoz nem más tájakra van szükség, hanem új szemre.”(Marcel Proust) Vezetett várostörténeti séta az Andrássy úton.

 

Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése előtt a főváros népessége jelentősen megnőtt, emiatt szükségessé vált a tervszerű városrendezés megkezdése.  A városképi tervezés fontos eleme volt többek között a sugárutak és körutak megépítése. Ezek közül kiemelkedett az Andrássy út, amely a belvárost kötötte össze a Városligettel.

Ezen az elegáns sugárúton több jelentős épületet emeltek, amelyek a kultúrát ugyanúgy szolgálták, mint a vásárlást és szórakozást.  Az impozáns utat szegélyező paloták az 1873-as Bécsi Világkiállítás díjazott művei voltak, de helyet kaptak itt az Operaház, vagy a Párisi nagyáruház kivételes tervezői munkát dicsérő alkotásai is. A kora őszi séta ezekkel a jól ismert épületekkel teremt új, személyes kapcsolatot. 

A felefedező út egyben kultúrtörténeti kalandozás, hiszen ma már  teljesen új, más életképet látunk a nagy múltú helyszíneken, egészen más tevékenység folyik a patinás falak között, mint annak idején.  A séta sorsán egy időben láthatjuk a történelmi múltat és az általunk is jól ismert jelent. 

Az épületek sokszor drámai történeteiből kirajzolódnak a magyar polgári fejlődés jelentős szakaszai, a budapesti polgárság története.

A program ingyenes!

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben