Budapest 150 Drámapályázat

Nyolc kortárs drámaíró meséli el Budapest történetét, a színdarabok hamarosan a fővárosi színházak műsorán is láthatóak lesznek.

A 2022-ben a Főváros egyesítésének 150. évfordulójának alkalmából a Budapesti Művelődési Központ együttműködésben a Színházi Dramaturgok Céhével Drámapályázatot hirdetett.

A pályázat során olyan magyar nyelvű, prózai vagy zenés színpadi műveket vártak, amelyeknek témája összefüggésben áll Budapesttel mint helyszínnel, vagy mint kulturális, történeti vagy identitásbeli kötődések és hagyományok hordozójával.

A pályázatra több mint 80 pályamű érkezett, a második fordulóba 18-an jutottak be, a darabokat egy ötfős, színházi szakemberekből álló zsűri értékelte.

A zsűri tagjai Csizmadia Tibor rendező, Gáspár Máté kulturális menedzser, a Budapest Brand programigazgatója, Orbán Eszter, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke, Szikszai Rémusz színész, rendező, valamint Szokolai Brigitta, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke voltak.

A 2023. január 25-én az Örkény Színházban tartott díjátadón hirdették ki a pályázat eredményét.

A megosztott II. helyezettek, Pass Andrea és Trencsényi Katalin lettek, ők 2-2 millió forint díjazásban részesültek, a megosztott III. helyezettek, Egressy Zoltán és Kisari Szabolcs 1,5-1,5 millió forintos jutalmat kaptak.

A legjobbnak ítélt 8 mű kötetben is megjelenik a Budapest 150 kiadványai között.

A nyolc drámából álló online válogatás szakmai honlapokon és a főváros felületein is elérhető lesz, hogy megismerhesse a színházi szakma.

A színdarabok színpadra állításához anyagi támogatást nyújt is Budapest: a szándék az, hogy akár már a 2023-as színházi évadban is láthasson a frissen megszületett művekből előadást a színházrajongó közönség.

A kiválasztott nyolc színdarab:

  • Pass Andrea: Polaroid Budapest (megosztott 2. helyezés)
  • Trencsényi Katalin: Automaxi (megosztott 2. helyezés)
  • Kisari Szabolcs: Titkos menetrend (megosztott 3. helyezés)
  • Egressy Zoltán: Nemzeti szélcsend (megosztott 3. helyezés)
  • Kontos Miklós: Stég (kötetbe válogatott)
  • Németh Ákos: Más (kötetbe válogatott)
  • Horváth György Tibor: A józsefvárosi szabó (kötetbe válogatott)
  • Szabó Borbála: Száz Karácsony, Budapest (kötetbe válogatott)
Utoljára módosítva: 2023. 11. 07.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 03. 08.