Hivatalos Budapest torta az ünnepelt 150. szülinapjára!

Tisztelegjünk egy cukrászati műremekkel a kávéházi kultúra egyik legfontosabb székhelye, Budapest előtt!

Hivatalos Budapest torta az ünnepelt 150. szülinapjára!

A Budapest egyesülésének 150. évfordulójára tervezett eseménysorozat részeként egy olyan ünnepi tortával szeretnénk tisztelegni Pest, Buda és Óbuda egyesítése előtt, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli, hidat alkotva ezzel múlt és jövő között. 

A felhívás célja, hogy olyan torták szülessenek, amelyek a 150 évvel ezelőtti cukrászati korszakra jellemző ízvilágúak, a különböző alapanyagcsoportok pedig a három városrészt szimbolizálva a pályázatra jelentkezők alkotásaiban válnak eggyé. A projekt hozzájárul a jubileum méltó megünnepléséhez. Az alapanyagcsoportokat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatásai alapján állítottuk össze.

Buda, Pest és Óbuda összetevői

A „Pest” csoport alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge.
A „Buda” csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió.
Végül az „Óbuda” csoportba kerültek az 1870-80-as évek jellegzetes ízesítő anyagai és fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom.

A kötelező elemek mellett az Ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amik szintén jellemzőek voltak erre a korra, ilyenek az eper, málna, grillázs, nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye, vagy a meggy.

A pályázat nyitott, a Magyar Cukrász Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Minden pályázó maximum 2 db termékkel nevezhet.

A pályázat nyertes tortáját először 2023. november 17-én, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján mutatjuk be ünnepélyes kereketek között, és ekkor kóstolhatja meg először a nagyközönség is.