Budapest Időgép

A budapesti utcák és terek mesélni kezdenek

“Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj...” 

De milyen jól is jön sokszor egy térkép, főleg, ha nemcsak térben, hanem időben is segít minket eligazodni Budapest történelmében! Ábrándoztál már arról, milyen jó lenne megtudni néhány kattintással, hogy kik éltek száz éve abban a házban, ahol most Te is? Mi állt ott korábban? 

Hogyan nézett ki az iskola tervrajza, amibe jártál vagy a kórház, amelyben születtél? Ki üzemeltette a kávéházat, a cipészműhelyt, ki tervezte, ki volt a tulajdonosa? A felület, amely egy helyen választ adhat az összes kérdésedre: a Budapest Időgép. 

Hogyan lehetséges ez?  

A 2017-ben indult, egyedi levéltári forrásokat közzétevő adatbázis már indulásakor is úttörőnek számított. Nemcsak egy online felületet jelent, ahol Budapest digitalizált és egymással GPS koordináták alapján szinkronizált (georeferált) térképei elérhetőek – bár önmagában már ez is igazi csemege lehet a város múltja iránt érdeklődő közönségnek. A Budapest Időgép azonban ennél is több: a térképen az épületekhez fűződő, ott keletkezett vagy hozzájuk, egykori lakóikhoz kapcsolódó történelmi iratokat is böngészhetünk: telekkönyvi betétlapokat, amelyekből a tulajdonosok, közjegyzői okiratokat, melyekből a kor jogi és adminisztratív ügyletei derülhetnek ki.

Vagy ami még ennél is izgalmasabb: archív fényképek, képeslapok, tervrajzok is könnyedén kereshetőek akár cím alapján akár, a térképen böngészve.

A Budapest Időgép már debütálásakor jövőbemutató jelenség volt, és ezt a pozícióját azóta is tartja: a nemzetközi Time Machine egyik zászlóshajója a kezdetek óta. Ez a szakmai–tudományos kezdeményezés Európa-szerte fogja össze a digitális bölcsészet területén innovatív partnereket és megoldásokat. Olyanokat, akik a jövő történelemkutatásához nagyon egyszerű és könnyen használható, mégis rendkívül információgazdag, hiteles forrásokat, adott esetben eredeti, levéltári iratokat is közzétevő digitális megoldásokat készítenek. 

Legújabb fejlesztéseinken keresztül azt is meg tudjuk mutatni, hogyan épül a virtuális, térbeli Budapest, ugyanis már publikáltunk néhányat a Budapest Főváros Levéltára tervtárában őrzött rajzok alapján készült 3D modellek közül. Emellett az Időgép folyamatos fejlesztés alatt áll. A különféle adattartalmakat a legutóbbi időkig több önálló felületen érhették el az érdeklődők, most azonban minden információ és adattartalom az Időgépen belül egyetlen felületen kereshető. 

 

A Budapest Időgép a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös projektje, a kivitelező az ARCANUM Adatbázis Kft. 

A 3D-s épületrekonstrukciókat az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói készítették. 

A portál megújítása a Budapest 150 emlékév keretében és támogatásával valósult meg. 

 

Budapest TE meg ÉN

Budapest TE meg ÉN podcast - beszélgetés Dr. Kenyeres Ivánnal

Tudod, hogy milyen utcákat fed le a Tabán zöldje? Hogyan nézett ki a Hal tér 1894-ben, vagy mikor lakott Dr. Rónaszéki Trux Hugó és neje az Irányi utcában?

Budapest Főváros Levéltárának munkatársai összeállították nekünk a Budapest Időgépet, hogy felfedezhessük, hogyan változott a város az elmúlt évszázadokban: térképek, fotók és képeslapok segítségével repülhetünk vissza az időben.

Dr. Kenyeres István, az intézmény főigazgatója mesél nekünk az időgép fejlesztéséről a Budapest TE meg ÉN podcastban.

Utoljára módosítva: 2023. 05. 24.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 03. 09.