Budapest Könyvfőváros

A könyv szabadság. A könyv híd. A könyv tett.

A Budapest Könyvfőváros programsorozat célja, hogy egy 2023-ban 150 éves jubileumát ünneplő város tapasztalatával, a könyvkultúrán keresztül reagáljon a világ aktuális kihívásaira. Az olvasást közösségi élménnyé tesszük, a társművészetek bevonásával pedig rámutatunk a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára, mindemellett bemutatjuk Budapest történeti és kortárs könyvkultúráját.

Programjaink formagazdagsága és műfaji sokszínűsége mellett fontosnak tartjuk, hogy az eseményeken egyformán kiemelt szerepet kapjon az író és az olvasó, a közösségi események, a közös munka, és a részvételiség is.
Budapest közel másfél évszázada Európa egyik jelentős kulturális központja, írók, költők nemzedékeinek otthont adó szellemi vonzástér. A könyv és a magyar könyvnyomtatás története azonban még gazdagabb múltra tekint vissza: idén ünnepeljük az első budai nyomda alapításának 550. évfordulóját, 2023-ban pedig az első Budai Krónika megjelenését. Az elmúlt fél évezredben szinte megszámlálhatatlan mennyiségű kötet született meg fővárosunkban, nemcsak magyar nyelven. Itt nyomtatták első könyveiket a szomszédos országok kiadói is, máig is ható pezsgő, multikulturális légkört teremtve városunkban. A könyvnek azonban nemcsak múltja, jövője is kell, hogy legyen.
 
A kulturális térben az elmúlt évtizedekben talán ezen a területen történt a legnagyobb változás. Manapság a filmmegosztó oldalak sorozatnézői, a közösségi médiát fogyasztók, az internetes hírfolyamot pörgetők mintha elpártoltak volna a kézbe vehető, lapozható, átgondoltabb élvezetet nyújtó könyvektől. Ez éppen elég ok arra, hogy együtt átgondoljuk a megváltozott körülmények hatásait, a könyvkultúra változásait, a könyvműfajok jövőjét, a kritikai médiaműveltség új szempontjait. 2023-ban Budapest Könyvfőváros lesz.
 
Élménnyé, közösségi cselekvéssé fogjuk formálni az olvasást, olyan új színtereket és interaktív formákat teremtünk, aminek a könyv, a szöveg, a közös tudás áll a középpontjában. Nagyszerű lenne, ha mindenki rátalálna azokra a helyekre Budapesten és a főváros határain kívül is, ahol izgalmas, provokatív, értékes könyvek veszik körül, ahol életre szóló kulturális és közösségi élményt kaphat. Mert a könyveken, az olvasáson, a közös kulturális élményeken keresztül tudunk beszélni a gondolat, a tudás szabadságának lényegéről, teret adhatunk a környezetvédelemmel, a klímaváltozással kapcsolatos témáknak, és foglalkozhatunk azzal, ami a közös bennünk, azzal, ami összeköt minket, olvasó embereket. Hiszek abban, hogy a világ újra azoké lesz, akik olvasnak.
 
Karácsony Gergely
főpolgármester
A Könyvfőváros programjain keresztül három üzenetet fogalmaz meg az olvasók, olvasni szeretők felé. 
 
A könyv: szabadság
 
Szabadság, felelősség és szolidaritás - a pandémia megváltoztatta az emberi kapcsolatokat és a társadalmi dinamikát, az információ áramlását, a kapcsolattartást. A könyvszakma számára a pandémia új kihívást és új esélyt jelent.
 
A könyv: híd
 
Emberek, gondolatok és kultúrák találkozása és összekötése téren és időn keresztül - ember és ember között, múlt és jelen, jelen és jövő között.
 
A könyv: tett

A klíma, a környezet és a közösségek védelme - a gondolkodás felelősség, aki olvas, az felelős a környezetéért, a fizikai és mentális környezete jóllétéért. A könyvnek szerepe van a társadalmi problémák és a demokráciadeficit iránti érzékenység felkeltésében, utakat nyit az olvasás az élhetőbb világhoz és az empatikusabb társadalmakhoz.
 
 
A Budapest Könyvfőváros programjait itt lehet nyomon követni.
 
Utoljára módosítva: 2023. 04. 14.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 03. 09.