Olvasd el Budapestet!

A fővárosiak lakóhelyükhöz köthető családi, személyes történeteket osztottak meg velünk, ezekből készítjük Budapest Nagyregényét.

Olvasd el Budapestet!

Budapest Nagyregény

Budapest történetét másfél évszázada gazdagítja minden lakója, látogatója. Ahány korszak, ahány kerület, ahány család, annyi nézőpont, annyi kapcsolódás és annyi élmény.

A főváros 150. születésnapjára ebből készítünk egyedi alkotást civilekkel és írókkal közösen. A Budapest Nagyregény (BPNR) minden kerületnek saját fejezetet szentelő, végül mégis izgalmasan összeolvasható kötete 2023. november 17-én jelenik meg. Ráadásul mától egészen 2024. nyaráig közösségi, összművészeti események sorozata kíséri.

Így teljesedik ki, lesz a Budapest Nagyregény kulturális felhő, civil legendárium, társadalmi lenyomat, polgárai által alkotott szellemi emlékmű.

A program célja, hogy családi történeteken, kerületi legendákon keresztül mesélje el és jelenítse meg Budapest 150 évét, ehhez pedig az irodalmat közvetítő eszközként  használja. A Budapest Nagyregény egy 23 történetből álló közösségi alkotás, amelyet Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából öltenek össze művészek és civilek.

A helytörténeti kutatási folyamat során felkértük a budapestieket, hogy osszák meg a várossal kapcsolatos személyes vagy családi történetüket, amelyek bekerülhetnek a Nagyregény legendáriumába. Ezeket a történeteket neves írók dolgozzák fel, hogy aztán szépirodalmi novella formájában szülessenek újjá. 

Azonban ezek a budapesti mesék nem maradnak kizárólag a könyv lapjain. 2024-ben élő eseményeken, online felületeken és más kiadványokban is találkozhatunk majd a város történeteivel.

Olvasd velünk Budapest első ízig-vérig fővárosi nagyregényét! 

A Budapest Nagyregény megalkotására 23 népszerű kortárs író kapott felkérést.  A február közepén tartott alkotói workshopon megismerkedtek egymással és kidolgozták ennek a különleges alkotói folyamatnak a játékszabályait. Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett dolgozik a Budapest Nagyregény megszületésén.