Olvasd el Budapestet!

A fővárosiak lakóhelyükhöz köthető családi, személyes történeteket osztottak meg velünk, ezekből készítjük Budapest Nagyregényét.

Budapest Nagyregény

Budapest történetét másfél évszázada gazdagítja minden lakója, látogatója. Ahány korszak, ahány kerület, ahány család, annyi nézőpont, annyi kapcsolódás és annyi élmény.

A főváros 150. születésnapjára ebből készítünk egyedi alkotást civilekkel és írókkal közösen. A Budapest Nagyregény (BPNR) minden kerületnek saját fejezetet szentelő, végül mégis izgalmasan összeolvasható kötete 2023. november 17-én jelenik meg. Ráadásul mától egészen 2024. nyaráig közösségi, összművészeti események sorozata kíséri.

Így teljesedik ki, lesz a Budapest Nagyregény kulturális felhő, civil legendárium, társadalmi lenyomat, polgárai által alkotott szellemi emlékmű.

A program célja, hogy családi történeteken, kerületi legendákon keresztül mesélje el és jelenítse meg Budapest 150 évét, ehhez pedig az irodalmat közvetítő eszközként  használja. A Budapest Nagyregény egy 23 történetből álló közösségi alkotás, amelyet Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából öltenek össze művészek és civilek.

A helytörténeti kutatási folyamat során felkértük a budapestieket, hogy osszák meg a várossal kapcsolatos személyes vagy családi történetüket, amelyek bekerülhetnek a Nagyregény legendáriumába. Ezeket a történeteket neves írók dolgozzák fel, hogy aztán szépirodalmi novella formájában szülessenek újjá. 

Azonban ezek a budapesti mesék nem maradnak kizárólag a könyv lapjain. 2024-ben élő eseményeken, online felületeken és más kiadványokban is találkozhatunk majd a város történeteivel.

Olvasd velünk Budapest első ízig-vérig fővárosi nagyregényét! 

A Budapest Nagyregény megalkotására 23 népszerű kortárs író kapott felkérést.  A február közepén tartott alkotói workshopon megismerkedtek egymással és kidolgozták ennek a különleges alkotói folyamatnak a játékszabályait. Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett dolgozik a Budapest Nagyregény megszületésén.

A kerületi fejezetek megírására felkért 23 kortárs író a februári workshopon elkezdte a Budapest Nagyregény előkészítését. Megismerkedtek egymással, és kidolgozták az alkotói folyamat játékszabályait. Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett dolgoznak a történeteiken.

A kerületi fejezetek megírására felkért 23 kortárs író a februári workshopon elkezdte a Budapest Nagyregény előkészítését. Megismerkedtek egymással, és kidolgozták az alkotói folyamat játékszabályait. Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett dolgoznak a történeteiken.

Elkészítették a választott budapesti kerületekről szóló történeteik szinopszisát.

A közösségi alkotás szerkezetéről, az alkotási folyamat következő lépéseiről egyeztetnek április 12-én egy újabb workshopon. Megvizsgálják, a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján hogyan illeszthető össze a 23 szöveg.

A szerzők és a kerületek:

 1. kerület: Cserna-Szabó András
 2. kerület: Krusovszky Dénes
 3. kerület: Vámos Miklós
 4. kerület: Tompa Andrea
 5. kerület: Bartók Imre
 6. kerület: Fehér Renátó
 7. kerület: Kemény Zsófi
 8. kerület: Szvoren Edina
 9. kerület: Simon Márton
 10. kerület: Mán-Várhegyi Réka
 11. kerület: Nagy Gabriella
 12. kerület: Háy János
 13. kerület: Németh Gábor
 14. kerület: Tóth Krisztina
 15. kerület: Karafiáth Orsolya
 16. kerület: Kiss Noémi
 17. kerület: Grecsó Krisztián
 18. kerület: Dunajcsik Mátyás
 19. kerület: Závada Péter
 20. kerület: Szabó T. Anna
 21. kerület: Szécsi Noémi
 22. kerület: Kemény István
 23. kerület: Dragomán György

A könyv alkotóival és kiadójával találkozhatunk a 2023-as tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon és az Ünnepi Könyvhéten. A kötet megjelenését a Szabó Ervin könyvtárak kerületi történetmesélő rendezvényei kísérik 2023 őszén, 2024-ben pedig társművészeti feldolgozások formájában elevenednek meg a könyv fejezetei és a kutatómunka során beérkezett legjobb sztorik.

 

További enbudapestem.hu hírek
Utoljára módosítva: 2023. 04. 14.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 02. 23.