Budapest Nyitány

Budapest Nyitány

A BFZ komolyzenei pályázata 2023. májusban zárul: az új Budapest-nyitányt először 2023. szeptemberében hallhatjuk.

Hogy miért is aktuális egy saját, születésnapi zene Budapestnek? 1923-ban a város egyesítésének 50. évfordulójára kérte fel a Főváros akkori vezetése Kodály Zoltánt, Bartók Bélát és Dohnányi Ernőt, hogy zeneművet komponáljanak, így született a Psalmus Hungaricus, a Táncszvit és az Ünnepi nyitány. 2023-ban nemcsak a város egyesítésének 150. évfordulóját ünnepeljük, de ezeknek a zeneműveknek a 100. évfordulóját is.

Emiatt az idén 40 éves Budapesti Fesztiválzenekar Budapest Főváros Önkormányzatának pénzügyi támogatásával zeneszerzői pályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója tiszteletére.

A Fővárosi Önkormányzat rangjához méltó módon kíván tisztelegni Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója előtt, ezért az ünnepi év rendezvénysorozatában kiemelt helyet szán a pályázaton nyertes műv, az új Budapest-nyitány bemutatásának a BFZ ünnepi, ingyenes, szabadtéri koncertjén. Nem is kaphat ennél szebb születésnapi ajándékot a főváros a születésnapos Fesztiválzenekartól.

A pályázat nyílt, jeligés: április 30-ig pályázhat bármely természetes személy belföldről, határon túlról vagy külföldről, tekintet nélkül állampolgárságra, tartózkodási helyre, életkorra vagy igazolható végzettségre. A pályázat eredményét május 30-ig hirdetik ki.

Utoljára módosítva: 2023. 04. 14.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 03. 20.