Program

DIVAT & VÁROS -divattörténeti kiállítás


"A divat a korszellem lenyomata, megismerése által közelebb kerülhetünk a múlthoz, a jelenhez, a jövőhöz és legfőképpen önmagunkhoz” (Dr. Szatmári Judit Anna)

 

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma átfogó kiállításon tárja a közönség elé Budapest divattörténetének legutóbbi 150 évét. A Divat & Város című tárlat 2023. november 17-én nyílik meg, és nem csak a város fejlődésének állomásait mutatja be, hanem azt is, hogyan alakította és tükrözte a divat az egyes korok társadalmi és kulturális változásait, milyen szerepet játszott a város identitásának formálásában.

A kiállításon a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogyan fonódott össze a divat és a nagyvárosi élet az idők során. Ebben a történetben a történelmi-politikai események, a technológiai fejlődés, az életmód folyamatos változása és a divatvilág híreinek terjedése kulcsfontosságú volt.  A kiállítás több mint 120 teljes öltözékkel, valamint divatkiegészítőkkel, dokumentumokkal, zászlókkal, jelvényekkel és más tárgyakkal kelti életre a múlt különböző korszakait. Az esemény színhelyéül szolgáló 18. századi barokk romtemplom, a Kiscelli Múzeum kiállítótere lenyűgöző hátteret biztosít a másfél évszázadon átívelő történeti utazáshoz.

A „Divat & Város” kiállítás az 1873-tól 2023-ig terjedő időszakot öleli fel és mintegy 250 tárgyat tartalmaz, amelyek az egyes évekhez és azok eseményeihez kötődnek - így teszik még érzékletesebbé a múltat a látogatók számára. A tárlat darabjai főként a múzeum saját gyűjteményéből származnak, de a legnagyobb hazai kulturális intézmények, így például a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Közlekedési Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár is gazdagítja a kiállítást kölcsönzött tárgyakkal.

"A ruha nem csupán viselet, hanem információhordozó is, megragadja egyedi társadalmi és gazdasági környezetét, a viselőjének státuszát, korát és egyéniségét is." – nyilatkozta Dr. Szatmári Judit Anna, a tárlat kurátora. 

A tárlatot népszerűsítő kampány középpontjában három kivételes nő áll, akik a divat három generációját képviselik: Pataki Ági modell és producer, Epres Panni divatmodell, valamint a világhírű modell és vállalkozó Axente Vanessa a „Divat & Város” arcai. A kiállítás lenyűgöző kampányfotóit Tombor Zoltán készítette.

A ruhák mesélnek a múltról.

A tárlat legrégebbi darabjai a kiegyezést követő évekbe repítik vissza a látogatót, amikor az újonnan egyesített magyar főváros hihetetlen fejlődésnek indult. A századforduló Budapestjét a kiállításban néhány csodálatos, 20. század elejéről származó szecessziós divat szerint készült női ruha, köztük egy ír csipkével díszített uszályos sétaruha képviseli. A kiállítás dokumentumaiból és tárgyaiból pedig kiderül az is, hogyan hatott a budapesti divatra az első és a második világháború, később pedig az államosítás és a szocializmus időszaka. A kiállítás 6 témán keresztül vezeti a látogatókat, hogy megismerjék a budapesti divat, valamint az itteni a textil- és ruhaipar múltját, és megértsék az emberek életében és közösségében az öltözködés szerepét.

A 2000-es évek határvonalat jelentenek a kiállítás koncepciójában, amely ettől kezdve már nem évek szerint szerveződik, hanem 23 kortárs, hazai divattervező Budapest ihlette munkáit mutatja be. A tárlat végén két különleges teremben a jövő divatját reprezentáló darabokat találhatunk. A tervezők itt környezettudatos megoldásokat, újrahasznosított anyagokat és etikus gyártási módszereket alkalmaznak.

 

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben