Program

Kultúrtörténeti ínyencségek az Országos Széchényi Könyvtár állományából 1.


Hogy mit ehettek Kabon vendégei? Ez is kiderül a nemzeti könyvtár gyűjteményéből válogatott dokumentumokból összeállított programból.

 

A nemzeti könyvtár a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 programsorozat keretében Kultúrtörténeti ínyencségek az Országos Széchényi Könyvtár állományából címmel 2023-ban három alkalommal irodalmi vacsoraestet szervez. A 2023 őszén megrendezendő estekre a belépőt az Esszencia című állandó kiállításhoz kapcsolódó egy-egy kvíz megfejtése jelentheti. A szeptember 8-ig kitölthető online kvíz itt érhető el.

A legjobb megfejtők közül sorsolják ki azt a tíz szerencsés látogatót, aki két főre szóló meghívást nyer az adott vacsoraestre. Az első alkalom időpontja: 2023. szeptember 15.

A vacsora előtt a helyszínen Saly Noémi Podmaniczky-, Budapestért és Ráday Mihály-díjas művelődéstörténész tart gasztronómiatörténeti előadást "Vacsora a Burgzsandárnál" címmel.

A Tabán számtalan vonzó kiskocsmája között volt egy, amelyik egészen különleges kínálattal csábította be a vendégeket: Kabon József vendéglős, volt testőrkatona megállapodott a vári konyhával, hogy átveszi tőlük a királyi étkezések maradékát. Ferenc József legendásan gyorsan és keveset evett, s ha ő letette az evőeszközt, mindenkinek le kellett tennie, annak is, akit még ki sem szolgáltak…

A lakájok hamar leszedték az asztalt, és futottak a tálakkal a mai Dózsa György téri lifthez, ahol már várták őket Kabon emberei. Őket meg a beavatott vendégek várták, akik boldogan nekiestek a még forró finomságoknak. (Kabon aztán takaros, háromemeletes házat épített vendéglője jövedelméből az Attila út 21-ben)

A kvíz leadási időpontja: szeptember 8.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/ videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

 

 

 

Mi a Budapest 150?

Budapest fejlődése a sokszínűségben, egymás elfogadásában rejlik, melynek 150 éves hagyományát ünnepeljük.

Bővebben