Pihenj és élvezd a Dunát a rakparton!

2023-ban is folytatódott a pesti alsó rakpart megnyitása a gyalogosok, biciklisek, kikapcsolódni vágyók előtt.

Egész évben vár a rakpart!

Sok ezer ember élvezhette zavartalanul június 17. és október 23. között a pesti alsó rakparton a panorámát, a nyitott Viaduktot és a több száz programot. De a nyári nyitott rakpart nem szenderült teljesen téli álomba, mert egy kisebb területen továbbra is találkozhatunk a színes padokkal, sütögető helyekkel és zöld növényekkel.

"Ez a legjobb dolog jelenleg, ami a városban történhet" – WeLoveBudapest

Budapest legszebb terasza a Jane Haining rakparton

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva idén is folytatódtak a nagysikerű hétvégi nyitások a pesti alsó rakpart Margit híd és Irányi utca közötti szakaszán, március közepétől a jó időt kihasználva egészen október végéig.

E mellett 2023-ban berendeztük a város egyik legszebb teraszát a Jane Haining rakparton: megtisztítottuk a zavaró kábelektől és szalagkorlátoktól, kísérleti jelleggel növényeket ültettünk és dézsás növényeket helyeztünk ki. A kikapcsolódni vágyókat piknik padok és közösségi grillező, egyedi panoráma padok, hűsítő sziget és napernyők, a gyerekeket pedig homokozó várta. Az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehetett használni, a hétvégi és a július-augusztusi autómentes időszakokban pedig további területek alakultak át terasszá. A 2-es villamos alatt található viaduktban vendéglátóhely, kiállítások, közösségi és szakmai programok várták a rakpartra látogatókat.

A Rakpart’23 élményfolyam a Budapest 150 ünnepi eseménysorozat keretében, a Fővárosi Önkormányzat és a Valyo - Város és Folyó Egyesület együttműködésében valósult meg.

Rakpart

Megújul a pesti Duna-part

A Rakpart’23 projekt a téralkotás névre hallgató urbanisztikai irányzat jegyében született. A téralkotás (placemaking) a városlakók által nem használt területek újraértelmezését hivatott elősegíteni, ideiglenes eszközökkel és szabadidős tevékenységekkel mutatja meg a lehetséges jövőben használati módokat.  

A rakpart-nyitások nemcsak arra alkalmasak, hogy a város és a Duna közelebb kerüljön egymáshoz, hanem megfigyelésekkel, elemzésekkel lehetőség nyílik a rakpart mai kialakításától eltérő használatok vizsgálatára, tesztelésére is. Az idei átalakítás előrevetíti a pesti alsó rakpart hosszú távú felújítását, ami egy élhető és emberközpontú Duna-part lehetőségét hordozza magában. 

A civil szervezetekkel együttműködve figyeljük és értékeljük az idei események tapasztalatait, a nyár folyamán pedig kérdőív segítségével gyűjtöttük a budapestiek visszajelzéseit, melyeket beépítünk a tervezésbe.

Bővebben

Berendeztük a rakpartot

 • 1 homokozó

  1 homokozó

 • 1 párakapu alagút

  1 párakapu alagút

 • 2 grillező és fűszerkert

  2 grillező és fűszerkert

 • 4+1 napozóágy

  4+1 napozóágy

 • 20 pad

  20 pad

 • 30+20 piknikasztal és napernyő

  30+20 piknikasztal és napernyő

 • 96 dézsás növény

  96 dézsás növény

További enbudapestem.hu hírek

Ez történt...

Utoljára módosítva: 2024. 01. 17.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 04. 17.