2023-ban is folytatódik a rakpart időszakos megnyitása

Hétvégenként újra megnyílik a pesti alsó rakpart a gyalogosok számára.

2023-ban is folytatódik a rakpart időszakos megnyitása

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, idén is folytatódik a pesti alsó rakpart megnyitása a gyalogosok, biciklisek, kikapcsolódni vágyók előtt. A nyitások nemcsak arra alkalmasak, hogy a város és a Duna közelebb kerüljön egymáshoz, hanem megfigyelésekkel, elemzésekkel lehetőség nyílik a rakpart mai kialakításától eltérő használatok vizsgálatára, tesztelésére is.

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva 2023-ban is folytatódnak a nagysikerű hétvégi nyitások, idén a pesti alsó rakparton március közepétől a jó időt kihasználva egészen október végéig. Ahogy eddig is, az ünnepnapok alkalmával is lesz lehetőség a Duna-part Margit híd és Irányi utca közötti szakaszának szabad bejárására.

Az idei rakpartnyitások különleges helyszíne a Lánchíd és az Erzsébet híd között található Jane Haining rakpart és a 2-es villamos viaduktja lesz, ahol közösségi terek várják az arra látogatókat.

Az idén elinduló átalakítással berendezzük a város egyik legszebb teraszát a Jane Haining rakparton. A pesti alsó rakpart hosszú távú felújítása egy élhető és emberközpontú Duna-part lehetőségét hordozza magában.

2023-ban a Jane Haining rakpartot megtisztítjuk a zavaró kábelektől és szalagkorlátoktól, kísérleti jelleggel megbontjuk a kockaköveket és növényekkel ültetjük be, valamint utcabútorokat és dézsás növényeket helyezünk ki. Az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehet használni, az autómentes időszakokban pedig további területek alakulnak át terasszá, a 2-es villamos alatt található viadukt pedig új funkciót kap. Az idén kihelyezett elemek előrevetítik a következő évek átalakításait.

A Rakpart 2023 projekt a téralkotás névre hallgató urbanisztikai irányzat jegyében született. A téralkotás (placemaking) a városlakók által nem használt területek újraértelmezését hivatott elősegíteni, ideiglenes eszközökkel és szabadidős tevékenységekkel mutatja meg a lehetséges jövőben használati módokat.

Az ideiglenes átalakítás a Budapest 150 ünnepi eseménysorozat keretében, a Fővárosi Önkormányzat és a Valyo - Város és Folyó Egyesület együttműködésében készül.