Pihenj és élvezd a Dunát a rakparton!

2023-ban is folytatódik a pesti alsó rakpart megnyitása a gyalogosok, biciklisek, kikapcsolódni vágyók előtt.

Pihenj és élvezd a Dunát a rakparton!

Rakparti vakáció!!!

Az idei rakpartnyitások különleges helyszíne a Lánchíd és az Erzsébet híd között található Jane Haining rakpart és a 2-es villamos viaduktja, ahol közösségi terek, programok és vendéglátás is várja az arra látogatókat.

"Ez a legjobb dolog jelenleg, ami a városban történhet" – WeLoveBudapest

Állandó programok

 • Viadukt vendéglátó terasz

  Viadukt vendéglátó terasz

  szombat, vasárnap 9:00-24:00

 • Rakparti jóga

  Rakparti jóga

  szombat, vasárnap 8:00-9:00

 • Filmvetítés a Viaduktban

  Filmvetítés a Viaduktban

  vasárnap 20:00-22:00

 • Kiállítások, előadások a Viaduktban

  Kiállítások, előadások a Viaduktban

Vár Budapest legszebb terasza a Jane Haining rakparton

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva idén is folytatódnak a nagysikerű hétvégi nyitások a pesti alsó rakparton, március közepétől a jó időt kihasználva egészen október végéig. Minden hétvégén és az ünnepnapok alkalmával is lesz lehetőség a Duna-part Margit híd és Irányi utca közötti szakaszának szabad bejárására.  

E mellett 2023-ban berendezzük a város egyik legszebb teraszát a Jane Haining rakparton: megtisztítjuk a zavaró kábelektől és szalagkorlátoktól, kísérleti jelleggel növényeket ültetünk és dézsás növényeket helyezünk ki. A kikapcsolódni vágyókat piknik padok és közösségi grillező, egyedi panoráma padok, hűsítő sziget és napernyők, a gyerekeket pedig homokozó várja. Az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehet használni, a hétvégi és a július-augusztusi autómentes időszakokban pedig további területek alakulnak át terasszá. A 2-es villamos alatt található viaduktban vendéglátóhely, kiállítások, közösségi és szakmai programok várják a rakpartra látogatókat. 

A Rakpart’23 élményfolyam a Budapest 150 ünnepi eseménysorozat keretében, a Fővárosi Önkormányzat és a Valyo - Város és Folyó Egyesület együttműködésében valósul meg. 

Rakpart

Megújul a pesti Duna-part

A Rakpart’23 projekt a téralkotás névre hallgató urbanisztikai irányzat jegyében született. A téralkotás (placemaking) a városlakók által nem használt területek újraértelmezését hivatott elősegíteni, ideiglenes eszközökkel és szabadidős tevékenységekkel mutatja meg a lehetséges jövőben használati módokat.  

A rakpart-nyitások nemcsak arra alkalmasak, hogy a város és a Duna közelebb kerüljön egymáshoz, hanem megfigyelésekkel, elemzésekkel lehetőség nyílik a rakpart mai kialakításától eltérő használatok vizsgálatára, tesztelésére is. Az idei átalakítás előrevetíti a pesti alsó rakpart hosszú távú felújítását, ami egy élhető és emberközpontú Duna-part lehetőségét hordozza magában. 

A civil szervezetekkel együttműködve figyeljük és értékeljük az idei események tapasztalatait, a nyár folyamán pedig kérdőív segítségével gyűjtöttük a budapestiek visszajelzéseit, melyeket beépítünk a tervezésbe.

Teszteld, használd, élvezd!

 • 1 homokozó

  1 homokozó

 • 1 párakapu alagút

  1 párakapu alagút

 • 2 grillező és fűszerkert

  2 grillező és fűszerkert

 • 4+1 napozóágy

  4+1 napozóágy

 • 20 pad

  20 pad

 • 30+20 piknikasztal és napernyő

  30+20 piknikasztal és napernyő

 • 96 dézsás növény

  96 dézsás növény

További enbudapestem.hu hírek

Eseményeink